סקירת האירועים בבורסות העולם

מהומה על לא מהומה? סקירת האירועים האחרונים בבורסות העולם. (31-8-2015)

מהומה על לא-מאומה? סקירת האירועים האחרונים בבורסות העולם

התנודות החריגות במסחר במניות בבורסות העולם החלו בשבוע השלישי של חודש אוגוסט. בשבוע זה שווי שוק המניות בעולם נחתך ביותר מ-3.3 טריליון דולר, מאז החלטת סין לבצע פיחות בערך המטבע שלה בתחילת אוגוסט.

שוק המניות בארה"ב השלים את הנפילה השבועית החדה ביותר זה ארבע שנים ושוקי המניות של אירופה-ביניהם בורסות לונדון ופרנקפורט, נכנסו לתיקון - שהגדרתו המקובלת היא נפילה של 10% מהשיא. בנוסף, הבורסה הסינית השלימה נפילה שבועית של יותר מ-10%, והיא נמוכה כעת ב-32% מהשיא שאליו טיפסה ב-12 ביוני.

ביום ו` 21.8, מדד התנודתיות של וול סטריט (VIX) , הידוע גם בכינויו "מדד הפחד"- שכן הוא מספק אינדיקציה מסוימת לרמת הפחד של המשקיעים בוול סטריט, נסק  ב-47% לרמתו הגבוהה ביותר זה קרוב לארבע שנים בדרכו לזינוק השבועי של כמעט 120% - הקפיצה השבועית החדה ביותר בתולדותיו במונחי אחוזים.

מדד זה הצביע  לכאורה על פאניקה בקרב המשקיעים העוסקים במסחר במניות, אך התברר כי בהמשך הייתה רגיעה בשווקים האמריקאים.

 רבים מחפשים את הסיבות לירידות החדות, אך מסקירה כלכלית של השווקים קשה למצוא סיבה אמיתית להתרחשות דווקא במועד זה; בסין נרשמות כבר יותר מחודשיים ירידות חדות בשוקי המניות. הכלכלה הסינית, סובלת מהאטה בצמיחה כבר תקופה ארוכה וכתוצאה מכך הביקוש של סין לחומרי גלם נחלש.

באירופה בשנים האחרונות קיים משבר כלכלי שבו צמיחה נמוכה, אבטלה גבוהה וחוסר רפורמות מבניות המנציחות את שיעורי הצמיחה והאבטלה האלה.

הכלכלה בארה"ב חלשה למדי, אך מדובר בתופעה שנמשכת כבר זמן רב. האבטלה בה ירדה, אולם עדיין יש אבטלה כרונית של אנשים שהתייאשו מלחפש עבודה. בנוסף, נתוני הצמיחה של ארה"ב עלובים למדי וישנם דיבורים בשוק ההון בארה"ב על עליה בריבית בחודשים ספטמבר אוקטובר – דבר שעשוי להוות משקולת על הכלכלה האמריקאית ולהוות השפעה שלילית על המסחר במניות בבורסות המרכזיות במדינה.

במבט על יוון, התפטרותו של ראש ממשלת יוון, ציפראס, אינה מהווה אירוע דרמטי וגם היא אינה מסבירה מדוע הייתה נפילה כה דרמטית בשווקים.

חשוב להבין כי לשווקי ההון חיים ופסיכולוגיה משלהם, הנובעת מהתנהגות המשקיעים שלעיתים אינה רציונלית. לעיתים, מהלך ירידות חד הינו רק תיקון טכני ואינו מסמל משבר כלכלי או דרמה כלשהי. אם נסתכל על המשקיעים וההעדפות שלהם, ייתכן ומתפתח

אצלם פחד ממסחר במניות בטווח הקצר, ועשוי להיווצר מצב שבו הכסף יזרום בסופו של דבר לאפיק הישן והמוכר – נדל"ן.

מבט על סוף השבוע הנוכחי (יום ה` 27.8) מראה מספר סימנים חיוביים בשווקים המוכיחים כי לא מדובר במשבר: הממשל הסיני התערב בשוק המניות כדי לשים קץ לבריחה של 5 טריליון דולר מהבורסות הסיניות. סין רוצה לייצב את שוקי המניות לפני חגיגות 70 השנים לניצחון על יפן במלחמת העולם השנייה, שתצוין בתהלוכה צבאית ב-3 בספטמבר. בורסת שנחאי עברה במהלך המסחר מירידה של 0.7% לעלייה של 5.4%, ובכך נבלמה הירידה השבועית החדה ביותר מאז 1996.

 

בורסות אירופה נסגרו בעליות חדות ומחקו את כל ירידות השבוע, על רקע התאוששות השווקים הגלובליים ונתוני צמיחה חזקים מהצפוי שפורסמו בארה"ב – הכלכלה הגדולה בעולם.

בורסת לונדון נסגרה בקפיצה של 3.6%; פרנקפורט זינקה ב-3.2%; פריז הוסיפה 3.5%. מדד המניות הכלל אירופי סטוקס 600 קפץ ב-3.5% וכעת גבוה ב-0.3% מרמתו בתחילת השבוע.

בורסות וול סטריט נסחרות במגמה חיובית זה היום השני ברציפות, לאחר שכלכלת ארה"ב צמחה בקצב חד מהצפוי הודות לשיפור בהשקעות העסקים ובצריכה הפרטית. מדד נאסד"ק , אשר זינק ביום רביעי ב-4.2%, מטפס ב-1.8%; מדד דאו ג`ונס , אשר המריא אתמול ב-4% או יותר מ-600 נקודות - הזינוק השלישי הכי חד בתולדות המדד במונחי נקודות - עולה היום ב-1.5%. מדד S&P 500  אשר רשם ביום רביעי את הזינוק היומי החד ביותר מאז נובמבר 2011, עולה ב-1.6% ומוחק בתוך כך את כל ירידות השבוע.

לסיכום, ההתרחשויות בבורסות ביום האחרון של שבוע המסחר, הוכיחו כי לירידות שהתרחשו בשבוע השני של אוגוסט במסחר במניות בבורסות העולם אין משמעות ארוכת טווח וכנראה שהיה מדובר בתיקון בלבד.

 

מובהר ומודגש כי הכותב [מחזיק בניירות ערך שהונפקו על ידי החברה נשוא המאמר] או [מספק שירותי ייעוץ לחברה בתחום שוק ההון ומקבל תמורה עבור כך]  ("החברה"), ועל כן קיים לו עניין אישי בחברה ובניירות הערך שלה. אין לראות במידע המובא במאמר כהצעה או שידול לקנות, למכור או לבצע עסקה כלשהיא בנייר ערך או מכשיר פיננסי אחר שהונפק על ידי בחברה, ואין באמור משום המלצה או הבעת כדאיות לגבי השקעה בחברה. המידע שמסופק במאמר הינו לצורך אינפורמטיבי בלבד, ואינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל אדם.


מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך: