מיוחד לישראל בורסה-הסיפור האמיתי על טיפול החמלה של פלוריסטם

סמנכ"ל חברת פלוריסטם ,שמנייתה עלתה בלמעלה מ30% החודש מספר את הסיפור האמיתי והמלא בנוגע לטיפול חמלה שהציל את הילדה בעזרת הזריקה של פלוריסטם ונותן מידע עדכני על הדברים הלוהטים של פלוריסטם. (16-5-2012)

 עינב כהן

כן, זה ללא ספק השבוע של חברת פלוריסטם שהודעה מינורית על טיפול ניסיוני בתאי גזע שהצילה חיי ילדה הסובלת מכשל בגזע המוח הטיסה אותה לשמים והפכה אותה לנייר החם בבורסה בשבוע האחרון.

סמנכ"ל החברה יקי ינאי מספר ל"ישראל בורסה" את סיפורה המלא של הילדה והטיפול הניסיוני:

יקי, כיצד ניתן אישור לטיפול ניסיוני בילדה למרות שהזריקה איננה מאושרת ע"י משרד הבריאות?

"הילדה החולה מאושפזת במרכז הרפואי הדסה בירושלים מאז אוגוסט 2011.

מוח העצמות האפלסטי שלה לא הגיב למספר רב של טיפולים בארץ מוצאה, וגם לא לשתי השתלות מח עצם אשר עברה בישראל.

כחודשיים לערך לאחר כישלון השתלת מח העצם השנייה, ולאחר שחלה הידרדרות קריטית במצבה, פנה פרופ` ראובן אור, מנהל מחלקת השתלת מח עצם בהדסה, לחברה מחיפה בבקשה לתת לה את הטיפול הניסיוני, שנוסה עד אז על בעלי חיים בלבד.

בספטמבר 2011, פלוריסטם הודיעה על תוצאות ניסויים בבעלי חיים, המצביעות על היעילות הפוטנציאלית של תאי הגזע מהשלייה בטיפול בנפגעי קרינה, שמביאה אף היא לכשל של מח העצם (בדומה למצב שנוצר פעמים רבות לאחר הקרנות יזומות בחולי סרטן למשל, או באסונות קרינה). פרופ` אור, והרופא המטפל, אשר קראו את הידיעה על המחקר, החליטו לפנות לחברה כמוצא אחרון להצלת חיי הילדה, שמצבה הדרדר משמעותית בעקבות כישלון ההשתלות".

 מהי מחלתה של הילדה?

"מח עצם אפלסטי הינה מחלה גנטית שבה החולה סובל מכשל במח העצם כתוצאה ממחסור בתאי גזע המעוררים היווצרות כלי דם".

איך ההזרקה שלכם שינתה את מצבה?

"כתוצאה מההזרקה של התאים, נרשם מהפך במצבה של הילדה, ובכלל זה גידול משמעותי בהיווצרות תאי דם אדומים וטסיות דם.

מבית החולים דווח כי הילדה צפויה להשתחרר מבית החולים בקרוב. 

עשרה ימים לערך לאחר ההזרקה האחרונה של התאים, נראתה עלייה משמעותית במדדים ההמטולוגיים של החולה, אשר נותרה יציבה עד היום. בנוסף לכך, השתפר מצבה הקליני הכללי של הילדה. אושר לה לצאת מתנאי בידוד בבית החולים ואף לצאת אל מחוצה לו למרפאת שמיעה".

מדהים. תוכל להסביר לי מבחינה רפואית כיצד הדבר התבצע?

"בדיקות שנעשו לה הראו שתאי הגזע מהשלייה  פעלו באמצעות גירוי התאוששות תאי הגזע שבמח העצם, שמקורם בהשתלה השנייה אותה קיבלה חודשיים מוקדם יותר". 

 

השיליה כמקור מגן

 לא פשוט להבין במה עוסקת חברת "פלוריסטם" וכמה מדובר במוצר פורץ דרך בתחום הרפואה העולמית. חברת פלוריסטם מחיפה פיתחה שיטה להפקת תאי גזע ממקור לא צפוי.

ועוסקת בפיתוח טיפולים למגוון מחלות מתאי גזע המופקים משליית אדם. השלייה בהיותה זמינה ונטולת מגבלות אתיות והלכתיות, מהווה מקור בלתי מוגבל לתאים היכולים לשמש למחקר ולטיפול תאי.

השלייה הינה איבר המתפתח ברחם במהלך תקופת ההיריון, ומחבר את העובר אל דופן הרחם. במהלך ההיריון מספקת השליה לעובר מזון וחמצן, ומרחיקה ממנו את הפסולת.

השלייה גם מפרישה הורמונים המווסתים את ההיריון. במהלך הלידה מתנתקת השילייה מן הרחם ונפלטת מהגוף תוך זמן קצר מרגע יציאת התינוק אל אוויר העולם. השלייה מהווה את נקודת המפגש בין תאים אמהיים ותאים עובריים, ולמעשה הריון ביונקים הינו מצב ייחודי שבו המערכת החיסונית (של האמא) האחראית על פי רוב לתקוף תאים בעלי מטען גנטי זר, אינה תוקפת את העובר המתפתח שמחצית ממטענו הגנטי זר לה (ואף זר לחלוטין, במקרה של פונדקאות).

אינספור מחקרים שנערכו בעשרות השנים האחרונות מראים כי אכן קיימים בשילייה מספר מנגנונים המונעים מתקפה של תאי מערכת החיסון האמהית כנגד העובר המתפתח. ייתכן מאד שחלק מהמנגנונים הללו מעורבים באחת התכונות החשובות של התאים והיא העובדה שהם אינם מעוררים תגובה אימונית בעקבות הזרקתם.

תאי הגזע מופקים משליות של נשים שעברו ניתוח קיסרי, והסכימו לתרום את השלייה לצורך המחקר. בחברה מספרים על היענות גדולה של נשים להשתתפות במחקר, וכיום איסוף תאי הגזע מהשליות מתבצע כפעמיים בשבוע, בשני בתי חולים בישראל.

היולדות הטריות נותנות את הסכמתן לתרום שלייה מבעוד מועד, והתהליך אינו כרוך בשום מאמץ מצדן במהלך או אחרי הלידה. התאים המופקים מהשלייה מגודלים בשיטה ייחודית תוך שימוש בביוראקטור המאפשר קבלת כמות גדולה מאד של תאים תוך בקרה רציפה של תנאי הגידול לכל אורך תהליך הריבוי. התאים המתקבלים בסיום התהליך מכונים PLX)- PLacental eXpanded Cells )והם בעלי תכונות ייחודיות המקנות להם יתרונות רפואיים.

כפי שצוין, אחד היתרונות המרכזיים של PLX הוא האימונוגניות הנמוכה שלהם.  בניגוד למרבית ההשתלות בהן יש צורך בהתאמת רקמות, PLX  אינם מעוררים תגובה של המערכת החיסונית, וניתנים לכן להזרקה ללא התאמה של סיווג הרקמות, הידוע בשם `חלבוני HLA’. בשל המספר הכמעט בלתי מוגבל של צירופי HLA אפשריים, הסיכויים להתאמה בין נתרם לתורם, שאינו בן משפחתו, הם נמוכים, רק 30% מהחולים מצליחים למצוא תורם מתאים מקרב בני משפחתם (סיכוי ההתאמה עם אחים הוא 25%).

חוסר האימונוגניות של התאים מאפשר טיפול במספר גדול של חולים מתאים המופקים משלייה אחת.  מחקרים שנעשו במעבדות פלוריסטם בחיפה ובמעבדות העובדות בשיתוף פעולה עם החברה מראים כי חלק ניכר מפעילות PLX נעשה באמצעות הפרשה של ציטוקינים (Cytokines) שהנן מולקולות קטנות המהוות את הבסיס לתקשורת בין תאית ושל מולקולות מסיסות נוספות בתגובה לגירויים מהסביבה.

כך למשל, חשיפת PLX לתגובה המדמה תהליך דלקתי במבחנה משרה הפרשה של ציטוקינים נוגדי דלקת מהתאים. בנוסף נמצא שהתאים מפרישים פקטורים אנגיוגניים (מעודדים יצירת כלי דם), הפרשת פקטורים אלו עולה בתנאים של חסר חמצן (היפוקסיה). תכונות אלו של התאים הובילו את החוקרים לבחון את יעילות ההזרקה של PLX לטיפול במחלות שיש בהן מעורבות של אי ספיקת דם ותהליך דלקתי.

יקי, אתם עובדים במקביל במספר ניסויים. תוכל לומר לי איזה ניסויים המשמעותיים ביותר ומה שווי השוק ואילו ניסויים צפויים לאישורים הקרובים ביותר?

"החברה ממשיכה לפתח את תחום העיסוק העיקרי שלה- מתן פתרונות מקיפים לשוק טרשת העורקים, ובמסגרת זו מתכננת להתחיל בקרוב בשלושה ניסויים קליניים שונים.

צליעה לסירוגין בזמן הליכה:

אנו מתכוננים להתחיל בניסוי קליני שלב 2 בטיפול בתאי גזע מהשלייה באינדיקציה של צליעה לסירוגין בזמן הליכה, במספר מינונים. לאחרונה קיבלה פלוריסטם את אישור ה-FDA - מנהל המזון והתרופות האמריקני,  להתחיל בשלב השני (Phase II ) של הניסויים הקליניים בתאי גזע מהשלייה לטיפול בצליעה בינונית לסירוגין (IC), הנגרמת כתוצאה ממחלת טרשת העורקים.

הניסוי יבדוק את בטיחות ויעילות הטיפול בתאי גזע מהשלייה (PLX) בחולי צליעה בינונית לסירוגין, בשני מינונים שונים.

לפי מתווה הניסוי, יקבלו החולים שתי זריקות של תאי הגזע מהשלייה ישירות לשריר, האחת עם התחלת הטיפול, והשנייה 12 שבועות לאחר מכן. לצד המטופלים שיקבלו את תאי הגזע תהיה גם קבוצת ביקורת שתטופל בפלאסיבו.

הניסויים צפויים להתקיים בארה"ב ובמרכזים רפואיים נוספים ברחבי העולם, ולכלול 132 מטופלים. 

מחלת ברגר:

מדובר בתת-קבוצה של טרשת עורקים היקפית אשר הוגדרה במחלה נדירה, בה אי ספיקת כלי הדם של המטופל נגרמת ע"י דלקת בדופן העורק ולא ע"י הצטברות כולסטרול בעורקים, כפי שקורה ברוב המקרים של מחלת עורקים היקפית.

תאי ה – PLX-PAD (תאי גזע מהשלייה) של פלוריסטם הוגדרו ע"י ה FDA כתרופת יתום להתוויה זו, והחברה מתכננת להתחיל בניסוי הקליני בארה"ב, אירופה והודו בכפוף לקבלת אישור רגולטורי. איסכמיה קשה בגפיים (Critical Limb Ischemia – ICL) אנו מתכננים ניסוי קליני שלב 2/3 באינדיקציה של  איסכמיה קשה בגפיים במספר מרכזים בארה"ב ובאירופה.

פלוריסטם קיבלה החלטה אסטרטגית להשתמש בניסוי הקליני החשוב הזה אך ורק בתאי PLX בדרגת ייצור מסחרי. תאים אלה ייוצרו במפעל החדש שלנו אשר השלמתו מתוכננת לקראת סוף שנת 2012.

לאחר מכן תגיש פלוריסטם את המסמכים הדרושים למנהל המזון והתרופות האמריקאי ולסוכנות התרופות האירופאית (EMA) על מנת להתחיל בניסוי הקליני החשוב הזה.

פציעה בשריר:

פלוריסטם מתעתדת להתחיל בניסוי קליני שלב 2 במינונים משתנים, הבוחן את שימוש בתאי גזע מהשלייה לטיפול בשרירים אשר באופן שגרתי נפגעים במהלך ניתוחים להחלפת מפרק הירך, בניסיון לשפר ולקצר את משך ההחלמה של החולים. פלוריסטם הגישה את ההגשה הרגולטורית לתחילת ניסוי למכון פול ארליך בגרמניה, ותתחיל את הניסוי עם קבלת האישור". 

 

מובהר ומודגש כי הכותב [מחזיק בניירות ערך שהונפקו על ידי החברה נשוא המאמר] או [מספק שירותי ייעוץ לחברה בתחום שוק ההון ומקבל תמורה עבור כך]  ("החברה"), ועל כן קיים לו עניין אישי בחברה ובניירות הערך שלה. אין לראות במידע המובא במאמר כהצעה או שידול לקנות, למכור או לבצע עסקה כלשהיא בנייר ערך או מכשיר פיננסי אחר שהונפק על ידי בחברה, ואין באמור משום המלצה או הבעת כדאיות לגבי השקעה בחברה. המידע שמסופק במאמר הינו לצורך אינפורמטיבי בלבד, ואינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל אדם.


מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך: