בנק ישראל: בשנת 2012 עלה שווי תיק הנכסים הפיננסיים של הציבור בכ-5.8% ל- 2.7 טריליוני שח

עיקר הגידול נרשם בשווי תיק האג"ח הממשלתי שעלה ב-2012 ב-52 מיליארדי ₪ (17.2%). (26-2-2013)

עינב כהן


בנק ישראל מסכם היום את הפעילות הפיננסית של תושבי ישראל במהלך שנת 2012, שבו ניכר כי תושבי ישראל העדיפו לצמצם סיכון בהשקעותיהם בשל המשבר הכלכלי ולהשקיע בעיקר באג"ח ממשלתי.

למרות זאת, עפ"י נתוני בנק ישראל, הציבור הישראלי העדיף לחפש את הסיכון ברכיב המנייתי דווקא בשווקים מעבר לים ולא בבורסה המקומית וזאת כנראה בהשפעת העליות החדות שנבעו מהתאוששות הכלכלה האמריקאית.

שווי תיק הנכסים של הציבור בחו"ל עלה בכ-29 מיליארדי ₪ (14%), בעיקר ברכיב המניות הזרות: שילוב של גידול בזרם ההשקעות של תושבי ישראל, ועליית מחירי המניות בבורסות בחו"ל.

 

מהחטיבה למידע ולסטטיסטיקה בבנק ישראל נמסר, כי ברביע האחרון של שנת 2012 עלה ריאלית שווי תיק הנכסים של הציבור ב-2.9% ועמד בסוף חודש דצמבר על 2.7 טריליוני ₪.

העלייה בשווי תיק הנכסים, ברביע זה, נבעה בעיקרה מעלייה של כ-27 מיליארדי ש"ח (%7.2) בשווי תיק המניות בארץ, ושל כ-21 מיליארדי ₪ (%6.2) בשווי האג"ח הממשלתי הסחיר.

בשנת 2012 שווי תיק הנכסים הפיננסיים של הציבור עלה ריאלית  בכ-5.8% (190 מיליארדי ₪),

 

עיקר הגידול נרשם בשווי תיק האג"ח הממשלתי שעלה ב-52 מיליארדי ₪ (17.2%). במקביל חלה עלייה של כ-18 מיליארדי ₪ (כ-8%) גם ביתרת תיק האג"ח הפרטי הסחיר בארץ. שווי תיק המניות בארץ ובחו"ל עלה ב-2012 בכ-45 מיליארדי ₪, העליות ברכיב המניות שיקפו את עליית המחירים בבורסות בארץ ובעולם, לצד הגידול בזרם ההשקעות נטו במניות זרות.

 

מניות בארץ

עפ"י נתוני בנק ישראל, יתרת המניות שמחזיק הציבור בארץ עלתה ברביע האחרון של שנת 2012 ב-27 מיליארדי ₪ ועמדה בסוף דצמבר על כ- 408 מיליארדים. בין הסיבות לעלייה זו ניתן למנות; רכישת מניות שביצעו תושבי ישראל של חברה ישראלית גדולה שהוחזקה על ידי תושבי חוץ וכן השפעת השינויים במחירי המניות בבורסה לני"ע בת"א ובמחירן של המניות הישראליות הנסחרות בחו"ל (המניות הדואליות).

בשנת 2012 גדל שווי תיק המניות בארץ בכ-16 מיליארדים (4.2%). שווי התיק הושפע בעיקר מהשינויים במחירי המניות בבורסה בת"א: אלו ירדו בחדות בעיקר ברביע השני של השנה, ושבו ועלו ברביע השלישי.

אג"ח חברות

שווי אג"ח החברות הסחיר בתיק הנכסים עלה בכ-7 מיליארדי ש"ח ברביע הרביעי של השנה ובכ- 19 מיליארדים במהלך השנה כולה, ועמד בסוף דצמבר על כ-257 מיליארדי ₪. הגידול בשווי התיק ב-2012 הוא תוצאה משולבת של הנפקות אג"ח נטו בהיקף של כ-9 מיליארדי ₪ (4%), ועליית המחירים בשוק האג"ח הקונצרני (כ-4%). 

תיק הנכסים בחו"ל

ברביע הרביעי של השנה חלה ירידה בשווי התיק בחו"ל, בעיקר כתוצאה מירידת המחירים בשוקי המניות בתקופה זו.
במהלך שנת 2012 חל גידול משמעותי של כ- 29 מיליארדי ₪ (14.8%) בשווי תיק חו"ל שמחזיקים תושבי ישראל והוא עמד בסוף השנה על כ- 321 מיליארדי ₪.  הגידול בשווי התיק בחו"ל מוסבר בגידול בזרמי ההשקעות  של תושבי ישראל במניות זרות (18 מיליארדי ₪, 12%) שבוצע בעיקר ע"י משקיעים מוסדיים; ובעליות מחירים בבורסות בחו"ל (כ-8% בממוצע). אלו קוזזו בחלקן ע"י ייסוף השקל מול הדולר (2.3%), שהקטין את השווי השקלי של התיק.

קרנות הנאמנות 

היקף התיק המנוהל באמצעות קרנות נאמנות ישראליות עמד בסוף 2012 על 170 מיליארדי ש"ח,  כ-6% מסך תיק הנכסים של הציבור. ברביע האחרון של שנת 2012 עלה שווי נכסי קרנות הנאמנות בכ-10 מיליארדי ₪ (6%), מזה כ-6.6 מיליארדים בגין צבירות נטו, והיתר בגין עליית מחירי הנכסים.
שנת 2012 כולה אופיינה בעלייה ניכרת של כ-20% בשווי קרנות הנאמנות (27 מיליארדי ₪), עיקר העלייה, כ- 20 מיליארדי ₪, מקורה בגיוסים נטו (גיוסים בניכוי פדיונות ותשלומי דיבידנד). זאת בניגוד לפדיונות נטו של כ-11 מיליארדי ₪ ב-2011.

נציין כי ע"פ התפלגות המקורות לפעילות קרנות הנאמנות לפי התמחות, הגיוסים נטו התרכזו בעיקר באג"ח מדינה (13 מיליארדי ₪) ובאג"ח הקונצרני (8 מיליארדים), בעיקר ברביע האחרון של השנה. בקרנות הכספיות הייתה צבירה נטו עד לרביע השלישי של 2012 ואילו ברביע האחרון נרשמו פדיונות נטו.

מובהר ומודגש כי הכותב [מחזיק בניירות ערך שהונפקו על ידי החברה נשוא המאמר] או [מספק שירותי ייעוץ לחברה בתחום שוק ההון ומקבל תמורה עבור כך]  ("החברה"), ועל כן קיים לו עניין אישי בחברה ובניירות הערך שלה. אין לראות במידע המובא במאמר כהצעה או שידול לקנות, למכור או לבצע עסקה כלשהיא בנייר ערך או מכשיר פיננסי אחר שהונפק על ידי בחברה, ואין באמור משום המלצה או הבעת כדאיות לגבי השקעה בחברה. המידע שמסופק במאמר הינו לצורך אינפורמטיבי בלבד, ואינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל אדם.


מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך: