הגיאולוג אילן ברונר בכתבה בלעדית לישראל בורסה: אחרי הגז-גילוי נפט בכמות מסחרית הוא הדבר הבא בישראל

הגיאולוג אילן ברונר מספק אינפורמציה משמעותית לקראת אחת השנים ההיסטוריות בתחום האנרגיה בישראל- מה פוטנציאל הנפט והגז,היכן יש נפט בכמות מסחרית, רישיונות שרמירה,גבעות עולם, והיכן השטחים הפוטנציאלים הבאים. (15-12-2011)

 עינב כהן

מי מאתנו לא מושקע במניות האנרגיה? מי שבין המשקיעים מסוגל לראות את הדברים קורים מתחת לאפו ולא לנסות גם הוא "לגעת בחלום" שכבר קורם עור וגידים.

אך על מי אנו יכולים לסמוך? האם אנליסטים שמעלים המלצות לא מדברים מפוזיציה? כיצד אפשר לנתח את הסקטור באובייקטיביות מקסימלית?

צוות "ישראל בורסה" חיפש גיאולוג שייתן לנו תמונת מצב היכן אנו עומדים. האם אנו בהתחלה באמצע או בסוף של הסקטור הלוהט בארץ? לאן פנינו מועדות? והממצאים מעניינים ומסקרנים.

הגיאולוג אילן ברונר, מנהל ושותף בכיר בחברת אקולוג הנדסה בע"מ (אקולוג) נחשב לאחד הטובים ביותר בתחומו במזרח התיכון.

גיאופיסיקאי וגיאולוג, עם ניסיון של למעלה מ- 30 שנים בניהול טכני ובייעוץ לחברות נפט ולחברות הנדסה, במחקר גיאופיזי וגיאולוגי. בעל ניסיון מקצועי רב בתחום הייעוץ בישראל ובמקומות נוספים ברחבי העולם, ביניהם אוסטרליה, רוסיה, אפריקה טורקיה וספרד. בנוסף, בעל ניסיון רב כחוקר ומרכז פרויקטים שונים הקשורים לסקרי קרקע מקומיים על כל תחומיהם.

בין השנים 1982 -2003 שימש ברונר כחוקר בכיר במכון הגיאופיסי לישראל ובמשך למעלה מ- 10 שנים שימש כמנהל האגף הסייסמי. במסגרת זו היה שותף למספר פרויקטים גדולים בתחום חקר תת-הקרקע בישראל וביניהם: מיפוי תת קרקע בנגב הצפוני, סקרים גיאופיסיים ומיפוי תת הקרקע באזורים של בית שאן, דרום רמת הגולן, אגן הכנרת, מישור החוף הדרומי, עמק יזרעאל, מרכז הערבה ועמק החולה. משנת 2003 ברונר עובד בחברת אקולוג ואחראי למספר עבודות הכרוכות בחקר תת-הקרקע. כאשר בין היתר היה שותף למיפוי תת-הקרקע וניתוח האקוויפר באזור מעיינות צוקים (עין פשחה) ובאזור ים המלח בכלל.

 קבוצת האקספולורציה של אקולוג ואילן העומד בראשה, משמשת כיום כיועצת המקצועית להכשרה אנרגיה בתחום אקספלורצית הגז והנפט.

 
"אנו רחוקים מאד ממיצוי הפוטנציאל.יש גז ונפט במזרח הים התיכון"
 
אפשר לקרא למדינת ישראל מעצמת גז או שהכל יחסי?
"המכון הגיאולוגי האמריקאי אמר בבירור כי בעשור האחרון התגליות הכי גדולות בעולם היו בישראל,אך מבחינת כמות גז ונפט אנו רחוקים מאד ממיצוי הפוטנציאל.יש גז ונפט במזרח הים התיכון וזה דבר מוכח, השאלה איך יפיקו את זה ומה יעשו עם מה שיגלו, הדבר מצריך עוד השקעות כספיות רבות ומצפה למדינה עוד כברת דרך".
 
כמה שנים ייקח להוציא את הדברים מהכוח אל הפועל?
"אצל כל חברה זה אחרת, אני חושב שבפועל בין 3-5 שנים יהיה אפשר להפיק את הגז, זה תלוי בכוחות שוק וברגולציה".
 
קבוצת האקספולורציה של אקולוג, משמשת כיום כיועצת המקצועית להכשרה אנרגיה בתחום אקספלורצית הגז והנפט. התוצאות ברישיונות שרה ומירה אכזבו את המשקיעים.
"התוצאות בתגליות האלה מאד מאד חיוביות. הכמויות פורסמו ע"י חברה בלתי תלויה וחייבים להבין שבתחום האקספלורציה -כל עוד לא קדחת- הכל מבוסס הערכות. וההערכות היו שיש גז וגם נפט.אני אישית מאד אופטימי ומאמין גדול ברישיונות האלה להוצאת גז וגם נפט בכמות מסחרית".
 
לדעתך מדינת ישראל צריכה להפסיק טוטאלית את התלות בגז המצרי?
"אענה לך כאזרח מין השורה ולא כאיש מקצוע, אין לי ספק שצריך ללכת לקראת פיתוח גז ונפט כחול לבן והמדינה צריכה להשקיע בזה הרבה מאד משאבים".
 
לכמה שנים הגז יהיה לשימוש המדינה ולאילו צרכים?
"מדובר על אספקה לכ-30 שנה. השימוש מתחיל מתחנות כח,תעשיה כבדה וקלה, וגם התחבורה כולה יכולה להיות מחוברת לגז טבעי. בגדול השוק רחב מאד והאנרגיה נקיה,ארוכה וזולה".
 
מי לדעתך צריך לדאוג להולכת הגז?
"הפרוייקט הזה חייב להיעשות ע"י מדינת ישראל עצמה,אני בטוח שיגיעו גם משקיעים פרטיים ,אך המדינה היא הכתובת".
 
האם קפריסין תהנה גם היא מתגליות גדולות?
"המים הכלכליים של קפריסין יושבים באותו גן גיאולוגי שנמצאות התגליות שלנו, האגן בשטחם יותר עמוק כך שזה ייקשה עליהם בכמה בחינות,אבל למרות הכל אני מניח שיש אצלם פוטנציאל מעניין מאד למציאת גז ונפט".
 
"גז כולם יודעים שכבר יש הנפט לקראת גילוי"
 
      שים את הדברים על השולחן - יש נפט מסחרי בישראל?
"בפירוש כן. אני מספיק שנים במקצוע כדי לדעת. גז כולם יודעים שיש והנפט גם לקראת גילוי. תחום הנפט בישראל הנו פוטנציאל ענק, אבל חובת ההוכחה היא עלינו,במספר קידוחים רואים נפט חי והכל תלוי כרגע בבעלי מקצוע שיעשו טוב את העבודה".
 
איפה יש נפט בישראל בכמות מסחרית עפ"י דעתך?
"במזרח הים התיכון  (האגן הלבונטני) יש דברים מאד מעניינים, וים המלח גם הוא איזור מאד מבטיח".
 
ים המלח? איך בכלל יודעים היכן לחפש שם?
"כמו באזורים אחרים יש אינפורמציה גאופיזית וגאולוגית, אנשי מקצוע מהסוג שלי נותנים הערכה ומיפוי. הייתי מעורב בפרוייקטים להערכת הרזרבות שנעשו שם על סמך נתונים קודמים ויש שם המלצות היכן לקדוח ומה גודל הרזרבות".
 
האם מדובר בסדר גודל תגלית "לוויתן"?
"מדובר שם על כמויות קטנות יותר, אבל השאלה היא לא רק כמות אלא על עלות מול תועלת, יש שם כמה פרוספקטים כלכליים".
 
ואי אפשר בלי מילה על גבעות וגלוב.
"מדובר בשני רישיונות יבשתיים מעניינים עם פוטנציאל מסחרי".
 
תוכל להעריך לגולשי "ישראל בורסה" מי יהיה יצחק תשובה הבא אתה יכול להעריך?
"אין לי ספק שהיזמים באו לעשות רווח ואנו רחוקים מאד ממימוש הפוטנציאל באגן המזרחי של הים התיכון, יש שטחי ענק באזור שטרם קדחו בהם ויכולים להיות פוטנציאל עצום שהבולטות בהם הם היתר גל ורישיון פראג`ק ".
 
 
הכותבים יכולים להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירותערך.
 
 
 
 

מובהר ומודגש כי הכותב [מחזיק בניירות ערך שהונפקו על ידי החברה נשוא המאמר] או [מספק שירותי ייעוץ לחברה בתחום שוק ההון ומקבל תמורה עבור כך]  ("החברה"), ועל כן קיים לו עניין אישי בחברה ובניירות הערך שלה. אין לראות במידע המובא במאמר כהצעה או שידול לקנות, למכור או לבצע עסקה כלשהיא בנייר ערך או מכשיר פיננסי אחר שהונפק על ידי בחברה, ואין באמור משום המלצה או הבעת כדאיות לגבי השקעה בחברה. המידע שמסופק במאמר הינו לצורך אינפורמטיבי בלבד, ואינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל אדם.


מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך: