עינב כהן: סיפורם של הנפט והבורסות

מנכ"ל "ישראל בורסה" ,עינב כהן, מסביר מה באמת קורה בשוק הנפט העולמי, לאן זה הולך בהמשך, אחרי מי כדאי לעקוב ומה ייקרה עם הבורסות בהמשך. (18-1-2016)

עינב כהן

מחירה של חבית נפט יורד היום בעוד 4% למחיר של 27 דולר לחבית. הפאניקה משתוללת בבורסות העולם וכולל בבורסה הישראלית שמתרסקת בעוד 2.5% בהמשך לירידות בחודשים האחרונים. אבל האם מדובר באירוע שלא חווינו עד היום?

התשובה שלילית. בשנת 1974 מחירי הנפט ירדו בחדות, לאור התפתחויות טכנולוגיות חדשות להגדלת ההיצע. וכתוצאה מזה- ההיצע גבר על הביקוש והמחירים של הנפט ירדו בחדות ללא היגיון כלכלי ארוך טווח.

מצד שני, היה רק לפני שנה וחצי את המקרה ההפוך. מחירה של חבית נפט עמד על מחיר של 100 דולר לחבית, בשל אירוע יוצא דופן, שנבע מביקוש חזק מאד מצד הסינים שפיתחו את מדינתם בצורה מטאורית אך בועתית.

אז איפה אנו עומדים היום? נכון לכיום,עודף ההיצע עומד על 4 מיליון חביות ביום. פי כ-7 יותר מהצריכה.

מה עושות המדינות המייצאות? מנסות למכור כל מה שאפשר ובכל מחיר. מדוע? על מנת לכסות איכשהוא על הירידה ברווח.

הסעודים-בראש הפרמידה

חייבים להבין, מי שנותן כל הזמן "מכה" על ראשה של החבית שלא יתרומם מחירה- אלה הסעודים.

הסעודים שמאויימים מכיוונה של ארה"ב, שמצאה תחליפי נפט,והחלה ליצא נפט בעצמה, ומצידה של איראן שהסנקציות הוסרו ממנה,החליטה לגדיל את תפוקת הנפט ל12 מיליון חביות ליום.

עד שנה שעברה, ידעה סעודיה "לווסת" את מחירה של חבית נפט כרצונם, ע"י צמצום התפוקה, וכעת הפסיקו לעשות זאת .

המטרה- למוטט את חברות האנרגיה האמריקאיות הקטנות, וכן לתפוס נתח שוק גדול של חוזים אל מול התחרות האיראנית, שלא יכולה לעמוד במחירי נפט כאלה.

מחיר של מתחת ל30 דולר לחבית פירושו הפסד של 270 מיליארד דולר בהכנסות לסעודים.פגיעה קשה בכלכלה, הגם אם לא ממוטטת את המדינה.הסעודים חושבים לטווח הרחוק.

האיראנים במצב שביר

אבל האם הסעודים חייבים לרדת עד רמה זו?כלל לא בטוח. נפט מתחת ל55 דולר לחבית זו מכה מספיק אנושה לכלכלה האירנית ולא בכדי היא הסכימה לוותר על תוכנית הגרעין רק שיסירו מהם את הסנקציות.

גם במחיר של 55 דולר לחבית, האיראנים יכולים לייצא רק  1.5 מיליון חביות לנפט. כלומר  הכנסות שנתיות של 30 מיליארד דולר בלבד.

בתוך שנתיים, האיראנים צפויים לייצא 2.5 מיליון חביות, וגם זה לא ישנה את המצב הרעוע שלהם במחירי נפט כאלה וגם לא גבוהים הרבה יותר באיזור ה55-60 דולר לחבית.

 המלאים כבר לא גדלים

ועוד נתון מעניין שכדאי לשים אליו לב, בשנה שעברה הגדיל ארגון OPEC את התפוקה היומית בכמיליון חביות. כיום, רק איראן, שהצטרפה לשוק, מסוגלת להגדיל משמעותית את התפוקה. שאר המדינות, כבר לא משתלם להן להגדיל את התפוקה, כך,שסביר להניח, שהיצע ירד לעומת הביקוש בהמשך השנה.

המלאים העולמים כבר לא גדלים. אם אשתקד גדל המלאי של מדינות ה-OECD מ-2 ל-3 מיליארד חביות, השנה יעמוד הגידול יעמוד על 285,000 חביות בלבד, לפי התחזית של Barclays, כלומר עלייה של 10% בלבד, לעומת 50% בשנה שעברה.

הסעודים "משחקים" בכולם

נכון לכיום, סעודיה מפיקה נפט במחיר הכי זול- כ25 דולר לחבית (כולל כל הדברים מסביב), אחריהם רחוקים מאד שאר מדינות אופ"ק עם הפקה של 40 דולר לחבית ומשם זה עולה עד לכדי 70 דולר לקנדה ומקסיקו.

המחיר יחזור לעלות ,וכנראה בחדות, כאשר הסעודים יחליטו שהם מצמצמים תפוקה וכאשר יתחילו ניצני התאוששות בסין וירידה במלאים בעולם.

התחזית של משרד האנרגיה האמריקאי, הנו שבשנת 2020 מחיר חבית יעמוד על טווח שבין 58-79 דולר.

הבורסה והנפט

רבים שואלים אותי,מה אני חושב שהולך להיות בתקופה הקרובה.

ובכן, אני כמובן לא נביא ולא חכם יותר מהשוק, אבל כפי שאני מנתח את הדברים אלה התהליכים שיקרו בשנה הקרובה:

1.מחיר חבית נפט יתייצב על אזור 26 דולר לחבית וישהה באזור הזה לתקופה של כחודשיים, בינתיים, תהיה מפולת בבורסות , מחירה של חבית נפט ברמה כזו, מסכן מאד את הבנקים האמריקאים שיחוו מחיקות בעקבות פשיטות רגל של חברות אנרגיה.

בינתיים השווקים ימשיכו לרדת ויהיו בקורלציה עם מחירה של חבית נפט.

מניות הבנקים האמריקאים ימשיכו להדרדר בעוד כ15%  עד שייתייצבו באזור חודש מרץ.

2. בתוך הזמן הזה, חברות אנרגיה רבות בארה"ב יפשטו את הרגל,אבל הסעודים ימשיכו להחזיק את הנפט נמוך כדי לחסל לגמרי את חברות האנרגיה הבינוניות והקטנות בארה"ב ואת האיראנים.

3.לקראת סוף מרץ השווקים יתחילו להתאושש בשל התאוששות במחירי הנפט. האמריקאים יודיעו באפריל על ירידה בתפוקה בעקבות גל של פשיטת רגל של החברות, ומחירה של חבית נפט יקפוץ גם ללא ההשתתפות של אופ"ק בתיאום המחירים.

4. לקראת סוף מאי, השוקים יצאו בראלי, לקראת המפגש של אופ"ק בחודש יוני, רק עצם פרסום המפגש יוציא לראלי חזק מאד את הנפט ויתבצע שורט-סקוויז.

5. בחודש אוגוסט-ספטמבר, הסעודים שכבר "הכריעו" את המתחרות וישובו לצמצם את התפוקה והביקוש יגבר שוב על ההיצע.

השווקים יחזרו לעלות ויסיימו את השנה בתשואה מאוזנת או חיובית.

יש שני משתנים, שמאד לא צפויים ולכן אני מסייג את דבריי בהקשר שלהם,

הראשונה זה סין. אין לי מושג מה קורה שם ולדעתי גם לשאר העולם לא.הסינים כנראה אינם מדייקים במצב הכלכלי במדינתם. ואי אפשר באמת לדעת לאן הולך שם הכיוון.

ככה שבמקרה שסין תאץ את הצמיחה במחצית השנייה של 2016, נראה מחיר נפט ברמות גבוהות אפילו יותר וראלי עוצמתי בבורסות, כאשר להערכתי "הבוננזות" יהיו מניות האנרגיה הגדולות (שגם מרוויחות מרכישה של נפט נמוך כרגע, ומניות הפארמה והבנקים שנמצאות במכפילים הוגנים ביותר גם היום).

במקרה שההדרדרות תמשך עוד יותר- הנפט לא יתאושש למעבר ל40 דולר השנה, וגם לא נראה ראלי רציני בבורסות.

המשתנה השני זוהי רוסיה.

פוטין נשיא לא צפוי, מי יודע מה הוא מכין כרגע בקרמלין...הכל יכול להיות אצלו והוא לא דופק חשבון לאף אחד.

צריך לעקוב אחרי ההתנהגות שלו טוב טוב,כי מי שיבין את המהלך הבא שלו יכול לשחק קלף לכל כיוון.

מעוניינים לקבל מידי לילה, למייל האישי שלכם, מגזין עם ניתוחים איכותיים על הבורסות?

רוצים שירות איתותים למניות ואגרות חוב מבית "ישראל בורסה"?

צרו קשר כאן:

עיתון יומי למייל האישי

מעוניינים ללמוד שוק ההון בסדרת שיעורים פרטיים עם כותב המאמר עינב כהן?צרו קשר:

לימודי שוק ההון עם עינב כהן

 

מובהר ומודגש כי הכותב [מחזיק בניירות ערך שהונפקו על ידי החברה נשוא המאמר] או [מספק שירותי ייעוץ לחברה בתחום שוק ההון ומקבל תמורה עבור כך]  ("החברה"), ועל כן קיים לו עניין אישי בחברה ובניירות הערך שלה. אין לראות במידע המובא במאמר כהצעה או שידול לקנות, למכור או לבצע עסקה כלשהיא בנייר ערך או מכשיר פיננסי אחר שהונפק על ידי בחברה, ואין באמור משום המלצה או הבעת כדאיות לגבי השקעה בחברה. המידע שמסופק במאמר הינו לצורך אינפורמטיבי בלבד, ואינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל אדם.


מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך: