מנכל פרוטליקס: בדעתנו להיכנס כבר בחודשים הקרובים לניסוי קליני חשוב נוסף לטיפול במחלת הפברי

מנכ"ל פרוטליקס דוד אביעזר, בראיון מיוחד ל"ישראל בורסה" מדבר על היום שאחרי האישור ועונה על השאלות שכל משקיע רוצה לדעת: שיתוף הפעולה עם פייזר, כניסה לניסויים נוספים,אישור השיווק באירופה,ועונה על שתי השאלות הקשות ביותר- האם הנפקה בדרך והאם יש סיכוי למכירת החברה. (15-5-2012)
עינב כהן

 "בדעתנו להיכנס לפעילות בסין ובהודו-שוק פוטנציאלי של אלפי חולים חדשים", כך פותח מנכ"ל פרוטליקס, דוד אביעזר את הראיון ,כאשר ניכר כי הוא "שש אלי קרב" לתת לעסק שלו צורה אמיתית של רווחים שוטפים לאחר תקופה למודת אכזבות.

להזכיר למי שכבר הספיק לשכוח: ב-1.5.12 אישר מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) את תרופת Taliglucerase alpha לטיפול במחלת הגושה ובכך למעשה פתח לפרוטליקס שוק עצום מימדים וחדש- תרופות הנעשות מחלבון הצומח הזולות יותר ועם פחות תופעות לוואי.

היתרון העסקי של השוק החדש של פרוטליקס הנו בכך שהם יכולים לאיים על כל חברת תרופות בעולם, שכן הטכנולוגיה של חלבון מהצומח אינה דומה לטכנולוגיה הכימית של התרופות הרגילות.

מאז, המנייה דווקא אכזבה ,משום שציפיות המשקיעים היו לעליות חדות, אך שאלות רבות שנשארו פתוחות הביאו משקיעים דווקא לממש את אחזקתם בשל אי הוודאות הלאה.

בראיון מיוחד ל"ישראל בורסה" מנסה מנכ"ל פרוטליקס לשפוך אור על אי הבהירות.

"שוק הגושה הוא שוק גדול של כמיליארד דולר בשנה"

 דוד, מדוע התחלתם דווקא עם פיתוח תרופה למחלת הגושה ולא עם תרופה בשווי שוק גדול יותר?

"פרוטליקס הבינה וכיוונה, כבר מתחילת הדרך, לפיתוח פלטפורמה ייחודית וראשונה מסוגה בעולם לייצור תרופות בתהליך של הנדסה גנטית של תא צמח.

היה ברור לנו שבאמצעות פלטפורמה זו, אם תוכח כיעילה, תוכל החברה לייצר ולפתח מספר רב של חלבונים להתוויות רפואיות שונות.

הבחירה בפנייה ראשונה לטיפול במחלת הגושה נעשתה משיקולים של סיכויי ההצלחה הקליניים, מורכבות ועלויות הפיתוח וכמובן שיקולים עסקיים בכל הקשור ליכולת החברה לספק מענה בשוק הממתין לפתרון נוסף וחדש.

אני שמח שכל השיקולים הללו הוכחו כנכונים. שוק הגושה הוא שוק גדול של כמיליארד דולר בשנה ואני מאמין שהבחירה במחלה גושה, שהינה חלק ממשפחה של מחלות אגירה, והידע הרב שנצבר בחברה לאורך 10 שנות הפיתוח ישמש ויקדם אותנו מאוד גם בהמשך פיתוח תרופות למחלות אגירה נוספות".

מדברים על בעיות באישור התרופה לאירופה. מה אתם עושים בנידון?

"פרוטליקס מקדמת את התהליך לאישור הבקשה לשיווק התרופה לטיפול במחלת הגושה גם באירופה, בהתאם לתוכנית העבודה של החברה וכפי שעולה מכל דיווחי החברה".

לפרוטליקס יש הסכם עם חברת התרופות "פייזר" בכל הקשור לשיווק ולהפצה של תרופת הגושה. חלוקת הכנסות של 60% לפייזר ו-40% לפרוטליקס. עם קבלת האישור פרוטליקס קיבלה עפ"י ההסכם 50 מיליון דולר מפייזר תשלום על עמידה באבני הדרך.


כיצד מתבצע שיתוף הפעולה עם פייזר והאם עשויה להיות הרחבה?

"שיתוף הפעולה האסטרטגי עם פייזר, חברת התרופות הגדולה בעולם, מתנהל כסדרו ולשביעות רצונם המלאה של שני הצדדים.

קיים תאום מלא בין החברות ונערכנו יחדיו עם תוכנית מקיפה להתחלת שיווק ומכירות של התרפה בארה"ב עם קבלת אישור ה-FDA. ניסיונה העשיר של פייזר והזמן הרב שעמד לרשותנו כדי להיערך בצורה אופטימאלית לשיווק התרופה יסייעו לנו כעת, כך אני מאמין, בהשגת נתח שוק ראשוני והמשך צמיחה עקבית.

חשוב להדגיש כי ההסכם שלנו עם פייזר נוגע אך ורק לתרופה למחלת הגושה ואינו כולל מתן זכויות בפלטפורמה או באף אחת מהתרופות הנוספות שמפתחת פרוטליקס. ברור לגמרי שכעת, עם קבלת אישור ה-FDA לשיווק התרופה בארה"ב, ניתן גם למעשה אישור לפלטפורמת הייצור שלנו ומטבע הדברים רמת העניין סביב החברה ומערכת הייצור גבר ".              

דיווחתם בעבר כי אתם במו"מ עם רשויות הרפואה בברזיל לחדירה גם לשם. היכן זה עומד היום?

"פרוטליקס מקיימת מזה זמן שיחות עם גורמים במשרד הבריאות בברזיל לאפשרות של עסקה בהיקף משמעותי. התרשמותנו היתה כי אישור ה-FDA עשוי לקדם מגעים אלו. אם וככל שאלה יבשילו לכדי הסכם החברה תדווח על כך באופן מסודר".

"כפי שהצהרנו בדעתנו להיכנס לפעילות בסין ובהודו, מתוך הבנה ברורה כי בשווקים אלו קיימים חולים שאינם מטופלים"

האם חדירה למזרח הרחוק אפשרית? מה הפוטנציאל שם?

"מספר החולים במחלת הגושה בעולם כיום הינו כ-6,000 איש, וישנם עוד כ-6,000 איש נוספים שאובחנו במחלה אך אינם מטופלים. מעבר לפוטנציאל גדול זה, השווקים באסיה, בדגש על סין והודו, אינם טופלו עד היום כלל, ויותר מכך אף חברה לא השקיעה את המשאבים הנחוצים כדי לבצע אבחון באזורים אלו.

כפי שהצהרנו בדעתנו להיכנס לפעילות בסין ובהודו, מתוך הבנה ברורה כי בשווקים אלו קיימים חולים שאינם מטופלים. מדובר בשתי המדינות בעלות האוכלוסייה הגדולה בעולם, כך שגם איתור ואבחון חלקי יחשוף את החברה בפני שוק פוטנציאלי של אלפי חולים חדשים. כניסה לשווקים אלו מהווה אתגר גדול ואנחנו נכונים לעמוד בו ולהצליח בהגשת מזור חשוב זה לחולים במדינות אלו".    

 האם האישור לתרופת הגושה עשוי לזרז את האישור לתרופות הבאות?

"אנחנו בהחלט מאמינים כי העובדה שתרופת הגושה אושרה על ידי הרשות ה-FDA, בהחלט תהווה ציון דרך חשוב ומהותי לקראת אישור עתידי של תרופות נוספות שיפותחו באמצעות הפלטפורמה שלנו. כמו כן, אישור ה-FDA מהווה לבטח גם שלב הכרחי עבור גופי רגולציה אחרים בעולם. בשלב הנוכחי לא נכון שאתייחס לנושא מעבר לכך". 

"ההון שבידינו כרגע יספיק לניסויים הבאים"

תוך כמה זמן אתה מעריך שתשימו על המדף עוד ניסויים חדשים לתרופות והאם יש משהו קונקרטי שעומד על הפרק?

"כפי שדיווחנו בדעתנו להיכנס כבר בחודשים הקרובים לניסוי קליני חשוב נוסף לטיפול במחלת אגירה נוספת, פברי, ולקדמו. אנו ניכנס ישירות לניסוי יעילות ראשוני, Phase I/II, עדות נוספת לביטחון הרב יותר של גופי הרגולציה במערכת הייצור שפיתחנו".  

 
האם ההון שיש בידיכם עכשיו יספיק לשיווק ופתיחה של ניסויים חדשים?

"בהחלט כן. לפרוטליקס קרוב ל-50 מיליוני דולרים, ועם קבלת האישור מה-FDA לשיווק תרופת הגושה בארה"ב נקבל 25 מיליון דולר נוספים מפייזר, בהתאם להסכם. פרוטליקס ערוכה תקציבית לתמוך בכל הפעילויות הקליניות שנבחר לבצע ולקדם".

 
היכן אתה רואה את פרוטליקס בעוד חמש שנים?

"פרוטליקס צריכה לנצל ולמקסם את מערכת הייצור הייחודית שלנו לטובת קידום פיתוחם של חלבונים נוספים והבאת מוצרים נוספים לשוק. אין לי ספק שפרוטליקס תדע לקדם במקביל מספר תרופות בניסויים קליניים מתקדמים ולהציג דאטה קליני חשוב ורחב שיחזק עוד יותר את מעמדה העסקי והתחרותי של החברה". 

 
 לסיום- פרוטליקס תגיד לא להצעה קוסמת למכירה?

 "פרוטליקס, כחברה בורסאית, מחויבת בטובת בעלי מניותיה ועובדיה. על כן אם תגיע הצעה רצינית היא מחויבת לשקול אותה בצורה המקצועית והטובה ביותר למקסום הערך עבור בעלי המניות והמשקיעים שלנו. נדמה לי שפרוטליקס הצליחה להשיא ערך רב למשקיעים בה לאורך 10 שנים, ואני בטוח שבעזרת התשתית המדעית והאנושית שעומדת לחברה כיום נוכל להמשיך ולהשיא ערך למשקיענו".

כותב הכתבה מחזיק בנייר המדובר.

מובהר ומודגש כי הכותב [מחזיק בניירות ערך שהונפקו על ידי החברה נשוא המאמר] או [מספק שירותי ייעוץ לחברה בתחום שוק ההון ומקבל תמורה עבור כך]  ("החברה"), ועל כן קיים לו עניין אישי בחברה ובניירות הערך שלה. אין לראות במידע המובא במאמר כהצעה או שידול לקנות, למכור או לבצע עסקה כלשהיא בנייר ערך או מכשיר פיננסי אחר שהונפק על ידי בחברה, ואין באמור משום המלצה או הבעת כדאיות לגבי השקעה בחברה. המידע שמסופק במאמר הינו לצורך אינפורמטיבי בלבד, ואינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל אדם.


מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך: